Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Συγκοινωνούντα δοχεία 1

Eχω δύο θεωρίες των συγκοινωνούντων δοχείων. Την μία, που απορέει απο την κατά κυριολεξία έννοια της φυσικής, θα σας πώ σήμερα με δυό λόγια.

Πρόκειται για τον υγρό ορυκτό πλούτο, για το μαύρο χρυσάφι, για το πετρέλαιο.
Αν κοιτάξετε σε έναν χάρτη θα δείτε οτι "πέφτουμε" πάνω ή μέσα στο τρίγωνο που ορίζεται απο Ρουμανία - Λιβύη - Σαουδική Αραβία - Ρουμανία. Κανονικά εδώ τελειώνει το άρθρο!
Είχα γράψει και παλαιότερα εδώ ότι ο Καραμαλής έπρεπε να βγάλει σύντομα πετρέλαιο, αλλά μας άφησε στη μέση και την έκανε.
Όμως λέμε δεν μπορεί να ρέει γύρω γύρω το πετρέλαιο και εμείς στην μέση να μήν έχουμε. Ανακινήθηκε το θέμα πρόσφατα και διαπιστώθηκε κατά κοινή ομολογία ότι έχουμε. Και αν δεν έχουμε, πρέπει να ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ότι δέν έχουμε! Ο Γιώργος όταν τον ρώτησε ο Ευσταθιάδης, είπε ότι δεν έχουμε -όμως έξυνε την μύτη του - ρωτήστε τους ψυχολόγους γιατί ξύνουμε την μύτη μας ασυναίσθητα όταν λέμε κάτι!


Και τώρα η φυσική. Αυτά τα κοιτάσματα δεν μπορεί, εφ' όσον η λεκάνη είναι εννοιαία, θα συγκοινωνούν μεταξύ τους. Και εφ΄οσον συγκοινωνούν μεταξύ τους -ίσως όχι όλα, βάζουμε και ένα ίσως! - μήπως μας τα...πίνουν κάποιοι άλλοι? Δεν το προχωράω παρά πέρα, μεγάλα παιδιά είστε. Κλικ και στην εικόνα για να μεγαλώσει.

Και τώρα το παράδειγμα. Συζητούσα με έναν φίλο απο την Βόρεια Ευρώπη. Μού έλεγε πόσο σταθερή είναι η οικονομία τους και πόσο πολλά ανταποδοτικά τέλη έχουν απο την κυβέρνηση. Ότι δηλαδή έχουν καλή - αν όχι την καλίτερη παιδεία στον κόσμο- ότι έχουν καλή υγειονομική περίθαλψη, καθαρές πόλεις, οικονομική προστασία των ανέργων, παιδικούς σταθμούς και ένα σωρό άλλα που δεν είναι της παρούσης. Και όλα αυτά, δηλαδή αυτό το οικονομικό μαξιλάρι οφείλεται στα πετρέλαια που αντλούνε απο την Βόρεια Θάλασσα. Δηλαδή τα 700 - 800 ή δεν ξέρω πόσα ακριβώς Ευρώ συν τα...benefits της ποιότητας ζωής τα έχουν όλοι. Και απο κεί και πάνω ξεκινούν οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες μετάλλων, ξύλου, ψαριών, έστω και υπηρεσιών και βάζουν με την δουλειά τους, το βούτυρο πάνω στο ψωμί τους, το οποίο ψωμί, ούτως ή άλλως έχουν.

Κλείνω λέγοντας.

  • Γιώργο, σταμάτα να μαδάς τους μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις. πιάσε τα λαμόγια και σταμάτα την αιμοραγία.
  • Γιώργο, δημιουργείστε ανάπτυξη.
  • Γιώργο, βρές φυσικές πηγές πλούτου.
  • Γιώργο, βρές πετρέλαιο ΤΩΡΑ πρίν μας το πάρουν όλο, είτε μέσω συγκοινωνούντων δοχείων, είτε μέσω...μνημονίου. (Ούτως ή αλλως το 2050, το αργότερο, πετρέλαιο τέλος).
  • Γιώργο, βγάλε πετρέλαιο απο το Ιόνιο και θα πίνω (υπόσχεση) ένα κουτάλι την ημέρα για μιά εβδομάδα.
  • Γιώργο, βγάλε φυσικό αέριο νότια της Κρήτης και θα κάνω...αναπνοές με αυτό!
  • Γιώργο, δεν θέλουμε να είμαστε ΜΟΝΟ οι διακομιστές του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ πρός την Ευρώπη , αλλά και του δικού μας!!!
(By the way, did Angela send you greetings from Cyprus? No? Dig deeper than 2.5 km, not now, yesterday, she said!)

Καί κάτι άσχετο. Δεν πιστεύω η Τουρκία να αποκτήσει σύνορα με την...Αίγυπτο! Λέτε;
Αντε βάλτε τον επάνω όροφό σας να δουλέψει, παίξτε τα...μολύβια και τα πληκτρολόγια, λαδώστε και το...κουστούμι κανενός ξένου διπλωμάτη γιατί μια ζωή λαδώνετε τα δικά σας ρούχα, απρόσεκτοι έ απρόσεκτοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: