Κυριακή, 1 Αυγούστου 2010

H Tρόϊκα και εμείς

Ήρθε τελικά ένα σύνολο 30 ατόμων μελών της "Τρόϊκας για σαρωτικό έλεγχο σε όλα τα υπουργεία.
Και διερωτώμαι, παριστάνοντας τον δικηγόρο του διαβόλου: ΜΗΠΩΣ έπρεπε να έρθουν αυτοί για να ληφθούν αποφάσεις που θα μας βγάλουν απο τον δημοσιονομικό μεσαίωνα στον οποίο ζούμε? Γιατί φτιάξαμε ένα κράτος που δημιουργεί θέσεις εργασίας για να έχουν να βολεύουν οι διάφοροι επιτήδειοι τους δικούς τους ανθρώπους.

Και τα κόμματα εξουσίας αδυνατούσαν να λάβουν αποφάσεις είτε γιατί τους βόλευε είτε γιατί φοβόντουσαν το ρημάδι το πολιτικό κόστος!! Δημιουργήσαμε ενα κράτος γιγαντωμένων υπηρεσιών. Με πολύ μικρή έως ανύπαρκτη βιομηχανία και σίγουρα μη ανταγωνιστική. Να μην μιλήσουμε για τεχνογνωσία και για προστιθέμενη αξία σε τεχνολογικά προϊόντα.
Θυμάμαι ότι αγοράζαμε π.χ. ένα μηχάνημα στην δουλειά μου 100000 ευρώ και όταν το άνοιγα με έπιανε δέος γιατί η πραγματική αξία του σαν υλικά δεν ξεπερνούσε τις 10 με 15 χιλιάδες και τα υπόλοιπα ήταν η τεχνογνωσία που περιείχε σε firmware μέσα σε micro controllers!!

Μέσα στα στραβά υπήρχαν καί τα κλειστά επαγγέλματα τα οποία δημιουργούσαν συνθήκες μονοπωλίου και δεν επέτρεπαν ανταγωνισμό. Γιατί π.χ. να έχουν όλοι υποχρεωτικά ίδιες τιμές και να μην μπορώ να βρώ τον φτηνότερο συμβολαιογράφο? Αντί δηλαδή να ορίσουν το ανώτατο κόστος και να αφήσουν ανοιχτό το κατώτατο ενεργούν αντίθετα! και φωνάζουν κάποιες συντεχνίες ότι αυτό γίνεται για να διαφυλάξουν την ποιότητα των εργασιών τους. Μα την ποιότητα την διαφυλάττει το καλό όνομα στην πιάτσα και αυτό αποκτάται με ποιοτική παρουσία του εργαζόμενου στην αγορά εργασίας.

Τελικά πιστεύω ότι θα είναι πρός όφελος όλων η απελευθέρωση της αγοράς αλλά η ποσότητα των αλλαγών είναι μεγάλη και ο χρόνος μικρός για να αφομοιωθούν αυτές οι αλλαγές, τις οποίες μπορούμε να ονομάσουμε και υποχρεωτικές απο το ΔΝΤ μεταρρυθμίσεις.

Δεν πρέπει όμως να παραλείψουμε να συμμερισθούμε την αδικία που υφίστανται ειδικά οι οδηγοί φορτηγών ΔΧ που χάνουν πολλά χρήματα απο την απαξίωση της αδείας που πραγματικά αγοράσανε και επίσης οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που υποχρεωτικά και χωρίς να ερωτηθούν συμμετέχουν με την περικοπή των απολαβών τους (τώρα ξέρουμε και εμείς που ήταν τα "λεφτά υπάρχουν") στην "ανόρθωση" της οικονομίας που κάποιοι με τις πράξεις και παραλείψεις τους δημιούργησαν (χωρίς να λογοδοτήσουν).

Αυτό (που ανάμεσα σε άλλα) δεν κατάλαβαν οι κυβερνώντες είναι ότι η περίοδος της χλίδας τελείωσε και για αυτούς. Θα πέσει μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, να το θυμάστε. Κάποιες δαπάνες πολιτικές που προκαλούν και δεν συνάδουν με την επικρατούσα ένδοια πρέπει "αυτοβούλως" να μαζευτούν για να μην ξεχειλίσουν το ποτήρι της οργής.(Διορισμοί στην βουλή, αυξήσεις στα έξοδα πολιτικών οργανισμών κλπ) Υπάρχει επίσης μια μεγάλη αδράνεια στην λήψη μόνιμων μέτρων για την αναστροφή και του κλίματος αλλά και της πανθομολογούμενης κλοπής στον χώρο της υγείας (με υπερχρέωση ταμείων), στον χώρο της αναψυχής και του τουρισμού κλπ.

Για όσο καιρό δεν εμπεδώσετε στον κόσμο ότι η αξιοκρατία έχει επανέλθει και ότι είναι αυτονόητη σε αυτήν την χώρα (χωρίς παραθυράκια για τους πονηρούς) και ότι η μίζα και το ρουσφέτι έχει τελειώσει δεν θα έχετε τα διαπιστευτήριά μου.

Τα πεπραγμένα σας (σαν κυβέρνηση και σαν βουλευτές) είναι υπό συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση από όλους μας...ανεξάρτητα απο τον βαθμό που σας βάζει ο Πάγκαλος!
Τελείωσαν τα ψέματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: