Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Eνεργειακό Πιστοποιητικό

Οταν για πρώτη φορά άκουσα για ενεργειακό πιστοποιητικό ένα λαμπάκι εσωτερικού
συναγερμού άναψε μέσα μου. Έχουμε πονηρέψει βλέπετε και δεν χάφτουμε την πρώτη ανάγνωση μιάς είδησης.
Τελικά όταν ξεκαθάρισε η εικόνα φάνηκε ότι απο την μιά η τρόϊκα η φουκαριάρα πάει να περιορίσει τα προνόμια κονωνικών ομάδων (ελάχιστες αμοιβές κλπ) εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και απο την άλλη εμείς τον χαβά μας.
Γιατί πρόκειται για κάτι που έχει καλή θεωρητική βάση αλλά στην εφαρμογή του μας τα χαλάει.
Πρώτον ειναι υποχρεωτικό-εκβιαστικό (Δεν μπορώ να πουλήσω αν δεν το εχω!)
Δεύτερον είναι ακριβό. Δεν μας περισσεύουν τα δύο τρία κατοστάρικα σήμερα.
Αν κύριοι κόπτεστε για το καλό μας και για το καλό των μελλοντικών αγοραστών του σπιτιού μας να το κάνετε δωρεάν κρατική ποιοτική παροχή προς τους όποιους ιδιοκτήτες ακινήτων, πολίτες αυτής της χώρας.
Γιατί όλοι ξέρουμε αν είναι ενεργειακά συμβατό ή όχι το σπίτι ή το διαμέριμά μας. Ξέρουμε πολύ καλλίτερα απο τον ενεργειακό επιθεωρητή από ποιά πόρτα ή παράθυρο μπάζει το σπίτι μας (άσε που κουνιέται και η κουρτίνα όταν φυσάει) και το αν τα μονά παράθυρα έχουν περισσότερες απώλειες απο τα διπλά. Το θέμα είναι ότι έτσι γινόταν τότε και ο κόσμος και οι μαστόροι και οι μηχανικοί αυτά είχαν και αυτά έβαζαν. Και δεν θα περιμένω εγώ ο υποψήφιος αγοραστής το όποιο ενεργειακό πιστοποιητικό για να πειστώ για την ποιοτική κατασκευή από πλευράς ενεργειακών αποδόσεων. Μια απλή ματιά αρκεί. Δώστε μου χρήματα («Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων», έλεγε ο μεγάλος ρήτορας Δημοσθένης...!)και θα το φτιάξω το σπίτι μου ενεργειακά συμβατό, να ξηλώσω τα ξύλινα κασώματα και να βάλω διπλά τζάμια με κασώματα αλουμινίου και να προσθέσω εξωτερική θερμομόνωση. Ηλιακούς θερμοσίφωνες, και μάλιστα και συστοιχία ηλιακών θερμοσιφώνων μπορώ να βάλω και να περάσω το ζεστό νερό στα καλοριφέρ.

Δεν χρειάζεται να μου πείτε τι πρέπει να κάνω, λεφτά δεν έχω!!! Θέλετε να το κάνετε σαν μια
δωρεάν παροχή κάντε το. Τα άλλα είναι εκ του περισσού.

Και αν θέλετε να είσαστε δίκαιοι κάθε νέο μέτρο πρέπει να έχει εφαρμογή για ότι θα κτιστεί απο δω και πέρα και όχι για τα παλιά όπου ο καθένας κοίταζε όπως όπως να βάλει ένα τούβλο πάνω στο κεφάλι του για να στεγάσει την οικογένεια του. Τέτοιες πολυτέλειες ούτε που πέρναγαν απο το μυαλό του!

Σημειώστε επομένως ότι δεν έχετε την αποδοχή μας για τέτοιου είδους επιλογές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: