Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Απόσυρση

Απόσυρση αυτοκινήτων λέει!
Για να έχουμε καινούργια που δεν μολύνουν την ατμόσφαιρα!
Φαϊ να φάμε δεν έχουμε, ραπανάκια για την όρεξη! Το μυαλό σας να αποσύρετε.
Ρε πάτε καλά? Τίποτα δεν σας δίδαξε το χάλι στο οποίο βρισκόμαστε;
Τούς αραμπάδες τους ξέρετε; Τέτοιους θέλουμε και πολύ μας πάει εκεί που μάς φτάσατε!
Τόσο χάλια είσαστε στην...γραμματική; Αλλά που να καταλάβετε εσείς με τα L.

Τονώνετε την αγορά του αυτοκινήτου (δε λέω υπάρχει κόσμος που ζεί απο το επάγγελμα) δουλεύοντας για την Αγγέλα και τους πολίτες της;

Πού είσαστε κύριοι βιομήχανοι -έστω και με λίγη κρυφή κρατική βοήθεια- τόσα χρόνια δεν αξιωθήκατε να συνεργαστείτε και να αγοράσετε τεχνογνωσία φτιάχνοντας απο Ελληνικά χέρια και με Ελληνική υπεραξία ένα αξιοπρεπές και ασφαλές αυτοκίνητο;
Να είστε σίγουροι ότι πάρα πολλοί Ελληνες θα το προτιμούσαν. Ρε αδερφέ ούτε ενα Τάτα; www.tatamotors.com/ Ούτε ενα ποδήλατο;

Αντ’αυτού ρίχνετε το δόλωμα ότι θα γλυτώσει ο αγοραστής χίλια πεντακόσια με τρία χιλιάρικα με την απόσυρση. Μα αυτά του λείπανε; Ασε που καταστήσατε ασύμφορη με τα φορολογικά τερτίπια και την εισαγωγή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου! Ολα για τους εισαγωγείς λοιπόν.

Και εις ανώτερα.

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Εις υγείαν των κορόιδων

Δείτε αναλυτικά τι παίρνουν οι 300 βο(υ)λευτές και όλοι οι αυλικοί τους (υπάλληλοι - δημοσιογράφοι της Βουλής κλπ.) Ενα ρεπορτάζ ΣΟΚ το οποίο στοίχησε την θέση του Νικόλα Βαφειάδη όταν και τόλμησε να το δημοσιεύσει.
Βουλευτικές απολαβές και προνόµια:
• Το 2010 οι 300 της Βουλής θα μοιράστηκαν το ποσό των 42,5 εκατ. ευρώ
• Ο µέσος όρος των μηνιαίων βουλευτικών αποδοχών ανέρχεται σε 10.000 ευρώ
• Το 50%...
φορολογείται αυτοτελώς και το υπόλοιπο προστίθεται στα τυχόν άλλα εισοδήµατα
• 35 εκατ. ευρώ µοιραστηκανν µέσα στο 2010 οι συνταξιούχοι βουλευτές ή οι σύζυγοι και οι άγαµες θυγατέρες θανόντων βουλευτών
• 4,3 εκατ. ευρώ προορίζεται για τις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών
• Για την κατοχύρωση βουλευτικής σύνταξης απαιτούνται 4 χρόνια
• Όσοι έχουν πρωτοεκλεγεί πριν από το 1993 συνταξιοδοτούνται από τα....

55 τους χρόνια
• Όσοι βουλευτές είναι άνω των 65 χρόνων λαμβάνουν ταυτόχρονα και βουλευτική αποζημίωση και βουλευτική σύνταξη. (Αναπάντητο παρέμεινε και το ερώτημα για το πόσοι βουλευτές λαμβάνουν βουλευτική σύνταξη και πόσοι από αυτούς παραμένουν βουλευτές, εισπράττοντας ταυτόχρονα και τη βουλευτική αποζημίωση. «Ούτε ξέρω ούτε θέλω να ξέρω», μου είπε σχετικά ο γενικός γραμματέας).


Παροχές

• Κινητό τηλέφωνο (μέχρι 200 ευρώ μηνιαίως).
• 8 σταθερές γραμμές τηλεφωνίας (μέχρι 12.000 ευρώ).
• Αυτοκίνητο (το μισθώνει η Βουλή με λίζινγκ).
• Δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο για τους βουλευτές της επαρχίας (70 ευρώ ημερησίως).
• Γραφείο εκτός Βουλής και γραφική ύλη, ταχυδρομική ατέλεια, ατέλεια στις μετακινήσεις με λεωφορεία, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα, καθώς και 52 αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής για το νομό τους, εφόσον αυτός απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
• Δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων από τη Βουλή και χαμηλότοκων από τις τράπεζες.
• Κάθε βουλευτής έχει στην υπηρεσία του τέσσερις δημοσίους υπαλλήλους αποσπασμένους και μετακλητούς καθώς και έναν επιστημονικό συνεργάτη, ο οποίος πληρώνεται από τη Βουλή.

Στους πρώην πρωθυπουργούς αλλά και στους πρώην προέδρους της Βουλής παραχωρούνται γραφεία μέσα στο Κοινοβούλιο, ακόµη και στην περίπτωση που δεν έχουν επανεκλεγεί βουλευτές, όπως είναι η περίπτωση του Kώστα Σημίτη. Τον πιο ευρύχωρο και ηλιόλουστo χώρο στoν δεύτερο όροφο, με εξαιρετική θέα στον Εθνικό Κήπο, εξασφάλισε πρόσφατα ο Κώστας Καραμανλής.


Συνταξιούχοι βουλευτές

Είναι οι μοναδικοί Ελληνες που έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν παράλληλα και δεύτερη σύνταξη από το επάγγελμα που ασκούν ή ασκούσαν, εφόσον δεν εργάζονται στo δημόσιο, ή και τρίτη στην περίπτωση που ήταν συνδικαλιστές, πρώην δήμαρχοι ή πρώην νομάρχες (χορηγίες).

Μέσα στην τριετία 2010-2012 υπολογίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι μπορεί να δοθούν στoυς συνταξιούχους βουλευτές άλλα περίπου 80 εκατ. ευρώ που διεκδικούν αναδρομικά, λόγω των αναδρομικών αυξήσεων που πήραν πρόσφατα οι δικαστές (έχουν πάρει ήδη το 25%, ενώ το υπόλοιπο 75% θα καταβληθεί το Μάιοτου 2011), όταν οι τελευταίοι αύξησαν τους μισθούς τους κατά περίπου 80%. Αποτελεί πάγια μέθοδο η διεκδίκηση εκ μέρους των συνταξιούχων βουλευτών των αυξήσεων που λαμβάνουν οι ανώτεροι δικαστικοί, οι οποίες μετά την τελική δικαίωσή τους επεκτείνονται και στους εν ενεργεία βουλευτές.



Υπάλληλοι της Βουλής

• 1.340 άτομα μόνιμο προσωπικό της Βουλής.
• 1.200 αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών.
• Συνολική μισθοδοσία: 106 εκατ. ευρώ. Παίρνουν 2 επιπλέον μισθούς, που τελευταία ενσωματώθηκαν με τη μορφή επιδόματος στη βασική αποζημίωση.
• Ο νεοπροσλαμβανόμενος στη Βουλή που έχει τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (π.χ. προσωπικό καθαριότητας) λαμβάνει 1.900 ευρώ καθαρά μηνιαίως.
• Εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική υπαγωγή τους στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ -ΕΤ ΑΜ ακόμα και όσοι θα προσληφθούν από το 2011 και μετά.
• Συνταξιοδοτούνται έπειτα από 28,5 χρόνια υπηρεσίας και λαμβάνουν από το ταμείο αρωγής υπαλλήλων της Βουλής (ΤΑΥΒ) ένα εφάπαξ ίσο με δύο μηνιαίους μισθούς για κάθε έτος ασφάλισης (100.000 -150.000 ευρώ ο καθένας).
Το ΤΑΥΒ καρπώνεται την εκμίσθωση των κυλικείων, του εστιατορίου και των φιλοξενούμενων υπηρεσιών (Εθνική Τράπεζα κ.ο.κ.), ενώ έχει και τα δικαιώματα της ανακύκλωσης του χαρτιού.

Επίσης, από τη Βουλή μισθοδοτούνται και 74 ειδικοί φρουροί (άγνωστο πού υπηρετούν), ενώ καταβάλλεται και μηναίο επίδομα σε όλους τους αστυνομικούς που φρουρούν το Κοινοβούλιο.

Την τελευταία πενταετία, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων διπλασιάστηκε με διακομματική συναίνεση. Οι περισσότεροι είναι συγγενείς πολιτικών, βουλευτών, υψηλόβαθμων δικαστικών και αστυνομικών, ενώ ως υπάλληλοι έχουν προσληφθεί ακόμη και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Μαυρομάτης.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως δεν προσέρχονται όλοι οι υπάλληλοι στην εργασία τους, διότι, αν έρχονταν όλοι, θα δημιουργείτο το αδιαχώρητο. Περιμένοντας στον προθάλαμο του γ.γ., είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω προσωπικά πως δεν φτάνουν οι καρέκλες. Μόλις έβγαινε κάποιος για τσιγάρο, αμέσως τη θέση του, πάντα πίσω από μια οθόνη κομπιούτερ ακινητοποιημένη στο Facebook, καταλάμβανε ένας άλλος.


Διαπιστευμένοι συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Βουλής

• Στέλνουν τα παιδιά τους στον εξαιρετικό παιδικό σταθμό που λειτουργεί στο υπόγειο προς τη μεριά του Εθνικού Κήπου (επειδή έχουν αυξηθεί οι ανάγκες, δημιουργείται κι άλλος σε κτίριο που παραχώρησε στη Βουλή το υπουργείο Πολιτισμού στην Πλάκα).
• Γυμνάζονται στο άρτια εξοπλισμένο γυμναστήριο (διαθέτει μέχρι και χαμάμ ) με εννέα γυμναστές (Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων), μαζί με τους βουλευτές, τους επιστημονικούς τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους της Βουλής.
• Προσωπικός χώρος στάθμευσης στο υπόγειο γκαράζ της Βουλής.
• Δωρεάν καινούργιος προσωπικός φορητός υπολογιστής σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Όταν δημιουργήθηκε σάλος με τη δημοσιοποίηση των προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής, οι τελευταίοι τα έβαλαν με τους πάνω από 70 δημοσιογράφους που καλύπτουν το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ:

«Αξιότιμε Πρόεδρε, αυτά τα λιοντάρια δεν ικανοποιήθηκαν όταν τους δωρίσατε δημόσια περιουσία, χαρίζοντάς τους προσωπικό φρουρούμενο χώρο στάθμευσης, δεν ικανοποιήθηκαν όταν τους χαρίσατε προσωπικά λάπτοπ, με χρήματα του σκληρά δοκιμαζόμενου από τα οικονομικά μέτρα Έλληνα φορολογούμενου», γράφει σε ανοικτή επιστολή προς τον Φίλιππο Πετσάλνικο ο συνδυασμός «Εργαζόμενοι εν δράσει».


Τηλεοπτικός σταθμός

• Συνολικό προσωπικό περίπου 100 άτομα.
• Κόστος για το 2010 6 εκατ. Ευρώ
• Τηλεθέασή 0,3%.

Αναπάντητο έμεινε και το ερώτημα πόσοι από τους δημοσιογράφους που απασχολεί ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής καλύπτουν ταυτόχρονα τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για λογαριασμό άλλων ΜΜΕ.



Ατιµωρησία

• Αν ένας βουλευτής απουσιάσει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις το μήνα, παρακρατείται υποχρεωτικά για κάθε απουσία το 1/30 της μηνιαίας αποζημίωσής του. Στην πράξη όμως, ενώ τα νομοσχέδια συζητούνται και ψηφίζονται σε άδεια έδρανα, ούτε ένα ευρώ δεν έχει παρακρατηθεί από κανένα βουλευτή. « Δεν έχουν γίνει υπερβάσεις στις απουσίες», με διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ο γενικός γραμματέας.
• Δεν γίνεται κανένας απολύτως έλεγχος στο «πόθεν έσχες» και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των βουλευτών, ενώ οι μετοχές, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούν να ελεχθούν διότι είναι ανώνυμες.
• Τα αδικήματα των υπουργών παραγράφονται με διαδικασίες εξπρές

Οι βουλευτές παραμένουν ατιμώρητοι για όλα τα αστικά και ποινικά αδικήματα που διαπράττουν, επικαλούμενοι την ασυλία τους. Ενδεικτικό είναι ότι πολίτης που μήνυσε βουλευτή για εκβιασμό οδηγήθηκε τελικά ο ίδιος στη φυλακή έπειτα από αντιμήνυση που του έκανε ο βουλευτής, ο οποίος, λόγω της ασυλίας, ουδέποτε δικάστηκε.

Η παραβίαση του συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μνημόνιο στήριξης ψηφίστηκε ως νομοσχέδιο, που απαιτεί 151 βουλευτές, και όχι ως διεθνής σύμβαση, που απαιτεί 180. Και ακόμη πιo χαρακτηριστικό πως την επομένη της ψήφισής του ψηφίστηκε τροπολογία - προσθήκη, βάσει της οποίας οι συμβάσεις δανεισμού ισχύουν από τη στιγμή της υπογραφής τους, χωρίς την προϋπόθεση της κύρωσής τους από το Κοινοβούλιο, ενώ το σύνταγμα προβλέπει πως καμία προσθήκη ή τροπολογία δεν εισάγεται για συζήτηση αν δεν σχετίζεται με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου που ψηφίζεται.


Το κτίριο

Κατασκευάστηκε το 1840 ως ανάκτορο του Βαυαρού πρίγκιπα Όθωνα.

Λευκό μάρμαρο παντού, ακόμη και στο προαύλιο, όπου σταθµεύουν οι κυβερνητικές λιµουζίνες, ξύλο και δέρµα, χειροποίητα χαλιά και πολλοί πίνακες ζωγραφικής, που αγοράστηκαν σε πλειστηριασµούς τα τελευταία χρόνια, ενόσω βούλιαζε η πραγματική οικονοµία της χώρας...


Πίνοντας καφέ...

Η µεγαλύτερη κίνηση µέσα στο κτίριο παρατηρείται στο καφενείο, ιδιαίτερα στην αίθουσα καπνιζόντων, και µπροστά από το ΑΤΜ στο υποκατάστηµα της Εθνικής Τράπεζας, όπου σχηµατίζονται µόνιµα ουρές. Παρ' όλες δε τις φαινοµενικά αγεφύρωτες απόψεις µεταξύ των διαφορετικών συνιστωσών του πολιτικού φάσµατος, θα δει κανείς στους διαδρόµους πως όλοι σχεδόν χαριεντίζονται µεταξύ τους.

Κάποια κινητικότητα υπάρχει στην αρχή και στην Ολοµέλεια, για τα µάτια του κόσµου, όπως και στις συνεδριάσεις των αµειβόµενων επιτροπών (246 ευρώ ανά συνεδρίαση). οι ελάχιστοι που παρίστανται για κάποιο διάστηµα κατά κανόνα δεν παρακολουθούν τον οµιλητή και περιορίζονται σε δηµόσιες σχέσεις κάνοντας αστειάκια ή συνοµιλούν µέσω κινητού τηλεφώνου για άλλες υποθέσεις, πίνοντας τον καφέ τους.

Αλλωστε, τα πολιτικά κόµµατα δεν πλήττονται οικονοµικά από την κρίση, όπως αποδείχτηκε και µετά την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για αύξηση κατά 30% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησής τους, η οποία, από τα 37 εκατ. ευρώ που είχε περιοριστεί έφτασε τελικά το 2010 στα 49 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα πολιτικά κόµµατα χρωστούν 36 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δηµόσιο και 245 εκατ. ευρώ στις τράπεζες

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Μοναδική συγκυρία. Θα τολμήσουν;

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Τους μισθωτούς και συνταξιούχους όπως και τους φορτηγατζήδες η κυβέρνηση τους καθάρισε στεγνά.
Έλα όμως που στην βουλή η συντριπτική πλειοψηφία βουλευτών είναι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί!!!
Πώς θα εφαρμόσει ο υπουργός :
1. Την εντολή της Τρόικας για την πλήρη απελευθέρωση των επαγγελμάτων ;
και 2. Την ρητή εντολή του συντάγματος ότι όλοι οι Ελληνες είναι ίσοι έναντι του νόμου και δεν χωρούν κανενός είδους ευεργετικές διατάξεις (ελάχιστα ποσοστά κέρδους, ελάχιστες αμοιβές, υποχρεωτικές έμμισθες παραστάσεις κλπ) ειδικά σε προνομιούχες κατηγορίες Ελλήνων;
Είδη σηκώθηκε μπαϊράκι και προβλέπω να πέσει χοντρή κυβερνητική γαργάρα. Ξέρετε τώρα με όρους, υποσημειώσεις, διευκρινήσεις και άλλα τέτοια κόλπα...
Όσο για εμάς την πλέμπα θα μας πελεκάνε απο εκατό μεριές. Για να δούμε που θα μας βγάλει όλη αυτή η ιστορία και πότε το ποτήρι θα ξεχειλήσει.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις)

Μα τόσο άχρηστοι ή λαμόγια είναι;
1,5 χρόνο εξουσίας και τώρα ανακαλύπτουν ...έκπληκτοι αυτές τις ΜΚΟ;
Που θάπρεπε από τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησής τους να τις έχουν κλείσει (ή παύσουν την επιχορήγησή τους), πριν αρχίσουν να κόβουν μισθούς, συντάξεις και αυξάνουν στα ύψη ΦΠΑ και άλλα.
Ο κόσμος απαιτεί να μη δίνεται ούτε ένα ευρώ σε τέτοιες οργανώσεις. Ας χρηματοδοτούνται από ιδιώτες ή ας κλείσουν.


http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/81566/amartolo-fagopoti/

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΩΝ

Ας αφήσουμε λίγο την κυβέρνηση και την τρόικα. Λίγο-πολύ, όλοι μας καταλαβαίνουμε τι σκ... είναι.
Ας μιλήσουμε για το λαό.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2 κοινωνίες.
Η πρώτη κοινωνία είναι των "βολεμένων" (γενικός όρος) που περιλαμβάνει αυτούς που τάχουν χοντρά, έως αυτούς που έχουν έστω λίγα ή ίσα-ίσα για να την βγάζουν.
Αυτοί λοιπόν κάθονται ΑΠΑΘΕΙΣ (έως και ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΙ) μπροστά στις εξελίξεις, κρατούν στάση αναμονής, και περιμένουν να δουν που θα πάει το πράμα.
Η δεύτερη κοινωνία είναι των "μη βολεμένων" (γενικός όρος) που περιλαμβάνει τους πτωχούς, τους ανέργους τους υποψήφιους ανέργους, και γενικά όλους όσους δεν τα βγάζουν πέρα.
Αυτοί λοιπόν είναι τόσο ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ (έως και ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ) που κάθονται στ' αυγά τους.
ΑΥΤΟΣ λοιπόν είναι ο λόγος που υπάρχει μια γενική ΜΟΥΓΚΑ στον κόσμο, μπροστά στην καταστροφή που έρχεται με μαθηματική ακρίβεια...

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Tζαμπατζιλίκι και τζάμπα μαγκιά.

Πολύ ασχοληθήκαμε μαζί σας υπουργέ των διοδίων, εμείς οι "τζαμπατζήδες".
Πάρτε και το τελευταίο.
Θα ήταν απείρως πιό τίμιο να βγείτε και να πείτε: Εχετε δίκιο. Είναι ακριβά τα διόδια, και ξέρουμε οτι δεν είναι σωστό, αλλά το κάνουμε επειδή εμείς το κράτος παίρνουμε ένα μεγάλο μέρος απο τις εισπράξεις των διοδίων και εξυπηρετούμε τις ανάγκες της Χώρας οι οποίες είναι εξοντωτικές και θέλω να το καταλάβετε αυτό. (Παρακάμπτω αυτά που λέει ο κόσμος περι νταβαντζήδων). Ετσι δεν θα είχατε εξοργίσει-προσβάλλει τον κόσμο και δεν θα είχατε αποδομηθεί στην συνείδησή μας εν μία νυκτί.

Και κάτι άλλο: γιατί εξευτελίζετε την Ελληνική γλώσσα, τον κοινό νού και τις νοητικές μας διεργασίες;!!!
Τι σχέση μπορεί να έχει μια οικονομική δοσοληψία με ΤΡΟΧΑΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ! Ποιός είναι ο ορισμός της τροχαίας παράβασης; Πατάνε φρένο και τα χρήματα (που δίνονται ή δεν δίνονται) ή πατάνε διπλή γραμή;!
Ταύτα και δεν επανέρχομεθα. Τα συμπεράσματα βγήκαν.

Ας είμαστε καλά, γιατί θα δούμε πολλά ακόμα έως ότου έρθει η ώρα μας να "μιλήσουμε" και εμείς.

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Η Γάγγραινα!

Σχετικά με τα φαινόμενα ανυπακοής στην αγορά και ακύρωση εισητηρίων απο τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς έχω να παραθέσω τα εξής.

  1. Κανείς δεν ελέχθηκε απο τους μέχρι τώρα διεθύνοντες των οργανισμών αυτών για την ελλειματική απόδοση των υπηρεσιών που προσέφεραν. (Να υποθέσω οτι ήταν κομματικό παραμάγαζο της εκάστοτε εξουσίας για κομματικές εξυπηρετήσεις μέσω προσλήψεων; δεν είμαι σίγουρος, θα σας γελάσω και δεν το θέλω).
  2. Αυτή η ελλειματική λειτουργία προκαλούσε την επιδότηση απο το κράτος, και κατ'επέκταση απο τον κάθε κάτοικο επαρχίας ο οποίος δεν χρησιμοποιεί αυτά τα μέσα, πράγμα άδικο.
  3. Η αύξηση του εισητηρίου μειώνει το πρόβλημα αλλά είναι υπερβολική για τους χρήστες. π.χ. απο 1.0 ευρώ σε 1.4 ευρώ είναι της τάξης του 40%!!!
  4. Χρησιμοποίησα τα ΜΜΜ Αθήνας για ενα δίμηνο περίπου συστηματικά και κατά το διάστημα αυτό δεν ελέχθηκα για την κανονικότητα του εισητηρίου μου ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!
  5. Με δεδομένο ότι το ποσοστό των λαθρεπιβατών είναι εξαιρετικά υψηλό μήπως θα έπρεπε ένα μέρος του ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΟΣ προσωπικού των οργανισμών αυτών να εκπαιδευτεί και λέγοντας να εκπαιδευτεί εννοώ να μήν είναι κανίβαλλοι κατά τον έλεγχο αλλά με σεβασμό και δεοντολογία να βρίσκουν τους λαθρεπιβάτες και κατ'επέκταση να γίνει κατανοητό στους επιβάτες ότι θα ελεχθούν. Είναι τόσο δύσκολο στην σύλληψη και στην εφαρμογή ένα σχέδιο ελέγχου;
  6. Xρηστή διαχείρηση, με ότι αυτό σημαίνει για όσους ξέρουν Ελληνικά.
  7. Και ένα φτηνό και ανθρώπινο εισητήριο στους δύσκολους καιρούς που ζούμε και όχι ένα ακόμη εργαλείο οικονομικού ξεζουμίσματος των φτωχών που κυρίως χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.

Και μια σημείωση: Στο Λονδίνο για να βγείς απο το σταθμό του μετρό στον δρόμο πρέπει να βάλεις το εισητήριό σου στην σχισμή και να ελεχθεί και αν είναι μιάς χρήσης και ΕΓΚΥΡΟ το μηχάνημα το κρατάει ενώ αν είναι διαρκείας (ημέρας-εβδομάδας-μήνα) σου το επιστρέφει για επόμενη χρήση επιτρέποντας σου την έξοδο. ΤΟΣΟ απλά.

Ολα ξεκινούν απο την πολιτική βούληση καί από το πόσο ικανοί είναι οι πολιτικοί να βάλουν μία τάξη στον έρημο αυτόν τόπο. Και τάξη σημαίνει Ισονομία ΟΛΩΝ (ακόμα και των βουλευτών!), καί ίσες ευκαιρίες για ΟΛΟΥΣ! Ακούγεται απλό και τετριμμένο αλλά αυτή είναι η γάγγραινα που τρώει τον τόπο και τα παιδιά του!

Να είστε καλά.

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Κίνημα των διοδίων και άλλες παρεξηγήσεις

Δεν είναι δικό μου αυτό το κείμενο (είναι ένα σχόλιο αναγνώστη, σε ένα άρθρο του protagon.gr), αλλά το αναμεταβιβάζω γιατί είναι Ε-ΞΑΙ-ΡΕ-ΤΙ-ΚΟ !!!
-------------------------------------------------

Είπα η χριστιανή να καθήσω στ’ αυγά μου, αλλά δε μ’ αφήνει η επικαιρότητα να αγιάσω
Τις τελευταίες εβδομάδες, όποιος παρακολουθεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης γίνεται μάρτυρας μιας κάθε άλλο παρά τυχαίας επίθεσης των πιο αιμοδιψών κοινωνικών ομάδων εναντίον της αγαθής και θεοπέμπτου ημετέρας Κυβερνήσεως. Πρωτάκουστο! Και άδικο...
Από πού ν’ αρχίσω...
Πρώτοι απ’ όλους φταίνε οι λεωφορειατζήδες, που έπαιρναν άλλον ένα μισθό σε νυχτερινά και υπερωρίες. Και δε σκέφτηκε κανένας το απλούστερο : Να μην πληρώνουμε υπερωρίες, να κόψουμε τα νυχτερινά, να καταργήσουμε την εργατική νομοθεσία! (Άκου «εργατική» νομοθεσία! Τί μονομέρεια είναι αυτή; Γιατί δεν υπάρχει και «εργοδοτική» νομοθεσία, παρακαλώ; Ή μήπως υπάρχει;) Βρε, βάλτον να δουλεύει ήλιο με ήλιο με έναν ξερό μισθό, να γίνει στυλάκι, να τον χαίρεται και η γυναίκα του, τον παλλήκαρο! Όχι σαν τώρα, που να τα νυχτερινά, να οι υπερωρίες, να οι άδειες, τα δώρα ,το ένα, το άλλο, τρώνε πρωί - μεσημέρι - βράδι και κοντεύει να βρει ο σκεμπές στο τιμόνι (Άντε μην έχουμε και κανα ατύχημα...)
Αν και εδώ που τα λέμε δεν είναι κι άσχημο, όταν περνάει 10 το βράδι να σταματάνε τα λεωφορεία για να μην παίρνει ο οδηγός νυχτερινό. Τί τη θέλεις τη συγκοινωνία νυχτιάτικο, κύριε επιβάτη; Απ’ τη δουλειά γύρισες, στο σουπερμάρκετ πήγες, κάτσε τώρα να δείς τηλεόραση και μετά ύπνο. Μου μάθατε στο σουλάτσο, κωλο-Ελληνες! Άντε, σκαρώστε και κανένα κουτσούβελο, που από την πολλή δουλειά κοντεύετε να το ξεμάθετε το σπορ... Δεν ακούτε τον Πανίκα από τη Θεσσαλονίκη που φωνάζει ότι αφελληνίστηκε η Ελλάς;
Όσο για τις Κυριακές.... Πφφφ!!! Σιγά μη σου δώσω προσαύξηση. Να σηκωθείς νωρίς κύριε οδηγέ, να πας εκκλησία, μετά να κάτσεις σπίτι σου να δεις τα παιδάκια σου, που από τις πολλές βάρδιες σε λίγο θα σε λένε «θείο» και να σηκωθείς τη Δευτέρα με όρεξη να πας στη δουλειά σου. Μάθαμε τώρα, Κυριακές, προσαυξήσεις και κουραφέξαλα... Και το έπιβατικό κοινό; Ποιό κοινό μωρέ; Δεν έχεις κυρία μου να δώσεις 10 ευρώ ταξί να πας να δεις τη συνυφάδα σου την Πιπίτσα στην Κολιάτσου; Ποδαράκια δεν έχεις; Άντε ξεκουνήσου περπάτα και λίγο, που σε βλέπω από του χρόνου να δηλώνεις τον «πωπό» σου στο Ε9, ως ακίνητο!
Μετά έρχονται οι «τζαμπατζήδες»!
Γιατί ρε δεν πληρώνεις διόδια; Τί θα γίνει η εταιρεία, κλέφτης θα γίνει; Την ανάπτυξη της χώρας δεν τη σκέφτηκες; Αμα δεν πληρώσεις εσύ, ρε χαϊβάνι, με τί θα τους φτιάχνουμε τους δρόμους; Με τα δικά μας; Εμείς τα’ χουμε στην Ελβετία βρε άμυαλε! Θες να τα φέρουμε από την Ελβετία τα λεφτά, τόσο δρόμο, χειμώνα καιρό, «μες στο κρύο και στ’ αγιάζι, το ευρουλάκι μας να στάζει» για να σου κάνουμε εσένα επενδύσεις; Α, να χαθείς, οπισθοδρομικέ!
Γιαυτό θα σου βάλω κι εγώ τη Φιλιππινέζα μου...εεε... συγνώμη, την Αστυνομία μου ήθελα να πω, όταν την κάνεις σφαιράτος από τα διόδια, να σε γράφει για παρακώλυση της κυκλοφορίας. Διότι βρε τζαμπατζή κηφήνα, το σωστό είναι να κάθεσαι σαν το γομάρι στην ουρά να περιμένεις για να πληρώσεις. Τότε πάει στρωτά η κυκλοφορία. Αν φεύγεις εσύ σαν το φυσέκι... την παρακωλύεις δεν το καταλαβαίνεις; Μην κοιτάς τις υπουργικές Μερσεντές, τους υπουργικούς κολλητούς, τις υπουργικές κολλητές κλπ αξιοπρεπείς ανθρώπους που περνάνε «αέρα» με τους Ζητάδες να κάνουν «ίου – ίου» σαν τις μαζορέτες, για να μεριάζει η πλέμπα. Αυτοί είναι άλλο, κατάλαβες; Αλλά, τί να καταλάβετε εσύ ρε φτωχομπινέ, που κάνεις ανάστα Κυρίου τη χώρα για ένα και δύο ψωροευρώ, φτωχοδιάβολε, που δεν έχεις δει Μερσεντές και πεντάστερο ξενοδοχείο πληρωμένο από τον κρατικό κορβανά, ούτε στον ύπνο σου; Τζαμπατζή! Ε, τζαμπατζή...
Μετά έχουμε τους φαρμακοποιούς!
Ό,τι χειρότερο! Άκου τί θέλουν αυτοί: Να ανοίγουν λέει φαρμακεία μόνο οι πτυχιούχοι της φαρμακευτικής! Ήμαρτον, Κύριε... Γιατί ρε λαμόγιο; Πού ξανακούστηκε αυτό; Ο σιδεροβιομήχανος ρε, δε μπορεί να πουλάει γάζες και ασπιρίνες; Ο φαρμακέμπορας, στραβομάρα έχει και δε μπορεί να πουλάει ένα πιεσόμετρο, μια κρέμα νυκτός, ένα Βιάγκρα βρε αδερφέ; Πρέπει να χει βγάλει πανεπιστήμιο ο άλλος για να δώσει δυο χάπια; Και σιγά καημένε, τί θα καταλάβει η γριά αν της δώσεις το λάθος καταπότι; Αφού όλα το ίδιο αποτέλεσμα έχουν, άμα έχει καλέσει την κλάση σου ο Παντοδύναμος... Μάθαμε τώρα, επιστήμες και κουραφέξαλα...
Μόνο από τους δημοσιογράφους δεν έχω παράπονο.
Αυτοί μάλιστα! Μικροί και μεγάλοι, επώνυμοι κι ανώνυμοι, εκατομμυριούχοι και μισθοσυντήρητοι, όλοι σαν ένας άνθρωπος το κάνουν το καθήκον τους! Βρίζουν τους μεν, πρετεντερίζουν τους δε, σομπολίζουν ετούτους, τριανταφυλλίζουν τους άλλους, φτύνουν, γκαρίζουν, τραγκίζουν... Το τιμάνε το ψωμί που τρώνε! Ε, κι αν πάρει η μπάλα και κανέναν που δε φταίει... Χατζηνικολιάστηκε η φοράδα στ’ αλώνι!
Βέβαια, όταν βαρεθεί τ’ αφεντικό, σουφρώσει το μπαγιώκο και βάλει λουκέτο στη φυλλάδα ή στο κανάλι, τότε ξυπνάνε για λίγο τα μικρά (γιατί τα μεγάλα την κάνουν για άλλο ενυδρείο) και «όλο κλαίνε τα καβουράκια, στου λαού τα βοτσαλάκια». Μετά, όταν βρεθεί καινούργιο χέρι να τα ταϊσει, τα καβουράκια ξαναγίνονται πιράνχας και κατασπαράζουν ό,τι τους ρίξει το αφεντικό.

---------------------------------

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Πρόταση στους Bloggers

Άκουγα πρίν απο λίγο ότι δημοσιεύτηκε σε Γερμανική εφημερίδα ότι δόθηκαν τεράστιες μίζες για τα τέσσερα υποβρύχια που παραγγείλαμε στους Γερμανούς.
Ο πρωθυπουργός μας έλεγε να ματώσουμε αν χρειαστεί αλλά να βρούμε τους κλέφτες. Λέω εγώ, να βάλουμε το μαχαίρι βαθιά ως το κόκκαλο! (χα χα χα). Και φωνάζουν τώρα όλοι, Αγγλοι, Γάλλοι, ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ: ένας ρε παιδιά φυλακή δεν θα πάει; Φαγώθηκαν τόσα χρήματα και ένας κλέφτης δεν θα πάει φυλακή; Ακόμα και η Τρόϊκα διερωτάται!
Λοιπόν εδώ είναι η δική μου πρόταση. Καθαρά πράγματα. Θα μαζευτούμε 5-10 bloggers και θα κάνουμε μιά συνομωσία για να ελαφρύνουμε τούς πιεζόμενους πολιτικούς Για τους πολιτικούς μας ρε γ@μώτο!

Θα βγούμε ένα πρωϊ θα στηθούν όλοι οι bloggers σε ένα κεντρικό σημείο 50 μέτρα μακρυά απο έναν κεντρικό κουλουροπώλη και θα με περιμένουν. Εγώ με κάποιον άλλο μιλημένο θα κάνω έφοδο στο πανέρι θα βουτήξω δυό-τρία κουλούρια και θα τρέξω πρός τους bloggers. O μιλημένος θα με ακολουθεί και μόλις φτάσω στα 10 μέτρα απο τους bloggers θα φωνάξει: "κλέφτης - κλέφτης πιάστε τον". Θα πέσω επάνω τους και αυτοί θα με κάνουν τόπι στο ξύλο, θα μου κόψουν τα κουμπιά απο το πουκάμισο κλπ.
Προσοχή: αντέχω στο ξύλο στην πλάτη και το στομάχι, αλλά μην μου δώσετε κανένα μάτι στο χέρι ή μου σπάσετε την μύτη ή κανένα δόντι!
Με κρατάτε δεμένο και κάποιος καλεί την αστυνομία λέγοντας πώς πιάσατε έναν κλέφτη επ'αυτοφώρω. Με κλείνει μέσα ο εισαγγελέας και την επόμενη δικάζομαι για διακεκριμένη κλοπή. Θα κουφάνω τον δικαστή να τσατιστεί και να μου ρίξει καμπάνα. Υπόσχομαι να μήν ασκήσω έφεση (αν και το αδίκημα είναι αυτόφωρο και δεν χωράει έφεση) και να πάω στην φυλακή. Πόσο θα μου ρίξουν έξι μήνες ένα χρόνο το πολύ. Κάποιος όμως πρέπει να το κάνει!
Ετσι θα ησυχάσει ο κόσμος γιατί ήδη θα έχει πάει ΕΝΑΣ κλέφτης στην φυλακή.

Άστα να πάνε Siemens μου, μας δουλεύουν άγρια. Ευτυχώς που "έκατσε" και η Νομική δηλαδή και έγινε μια μικρή μετατόπιση αντζέντας την κατάλληλη στιγμή!

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Tζαμπατζήδες!

Συνήθως δεν "αναδημοσιεύω" άρθρα απο άλλα μέσα, εκτός αν κάτι με εκφράζει πολύ. Ενα τέτοιο άρθρο θα σας βάλω απο τον ιστότοπο του τιβι χωρίς σύνορα (tvxs.gr) σταλμένο απο έναν Ελληνα του εξωτερικού. Θέλω όμως και να το κάνω μια αφιέρωση! Μια αφιέρωση στον υπουργό συγκοινωνιών και διοδίων που με περισσή "απαξίωση" αναφέρθηκε στους "τζαμπατζήδες" πολίτες παραγνωρίζοντας τους παράγοντες οργής και αδικίας που τους διακατέχουν. Μα θα πρέπει κύριε να αποφασίσετε: ή διόδια ή τέλη κυκλοφορίας! Και τα δυο είναι άδικα και καταχρηστικά! Το ότι έχετε την δυνατότητα να νομοθετείτε δεν σημαίνει ότι παίρνετε και τις σωστές αποφάσεις. Οι Πάππες τέλος! Και να μην κυττάμε το τι γίνεται στην Ευρώπη μόνο όταν μας συμφέρει, να μπούμε και εμείς επιτέλους στην Ευρώπη και την νοοτροπία της!, απο τους ταγούς μας πρώτα! Οι χαχόλοι και απληροφόρητοι πολίτες μας τελείωσαν. Διανύουμε τον αιώνα των πολιτών και θα αποδειχθεί σύτομα! Σας παραθέτω λοιπόν το κείμενο που εμένα με έκανε να ντραπώ για πολλά πράγματα.

Είμαι Έλληνας υπήκοος αλλά μόνιμος κάτοικος εξωτερικού (Σουηδία).Έλειπα πολλά χρόνια από την Ελλάδα, την επισκέπτομαι συχνά αλλά κάνοντας χρήση μονίμως αεροπλάνου (λόγου απόστασης). Τον Νοέμβριο του 2010 αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα με το ιδιωτικό μου αυτοκίνητο. Η πορεία που ακολούθησα ήταν Σουηδία- Δανία- Γερμανία- Ελβετία- Γαλλία- Ιταλία και τέλος Ελλάδα.

Στη Σουηδία δεν υπάρχουν πουθενά διόδια σε κανένα δρόμο. Εκτός του κέντρου της Στοκχόλμης που εκεί δημιουργήθηκαν για άλλους λόγους (αποσυμφόρησης) και ισχύουν ορισμένες ώρες με μεταβλητές τιμές ανάλογα την ώρα διέλευσης.

Οι Σουηδοί θεωρούν ότι ο λόγος ύπαρξης διοδίων είναι ανώφελος και κουτός εφόσον οι πολίτες πληρώνουν (τα πολύ χαμηλότερα της Ελλάδος) τέλη κυκλοφορίας κάθε χρόνο.

Οι δρόμοι συντηρούνται από το δημόσιο ή από ιδιωτικές εταιρίες με χωρίς καμία επιβάρυνση για τον πολίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σουηδικοί δρόμοι έχουν μεγαλύτερες φθορές από τους Ελληνικούς κάθε χρόνο λόγω των καιρικών συνθηκών, ύπαρξης αλατιού τους χειμερινούς μήνες καθώς και την μεγάλη χρήση χειμερινών ελαστικών με μεταλλικά καρφιά.

Τέλος πάντων, στο ταξίδι μου μέχρι την χώρα του Ομήρου, τα μόνα διόδια που κλήθηκα να πληρώσω ήταν στην Ελβετία, Γαλλία και Ιταλία. Στην Ελβετία μπαίνοντας στη χώρα μου ζήτησαν να πληρώσω 40 CHF (32 Ευρώ) αγοράζοντας ουσιαστικά ένα αυτοκόλλητο στο τζάμι το οποίο ισχύει για ένα χρόνο !! Ίσως ήταν κάπως άδικο για μένα που έμεινα μόνο 3 μέρες στη όμορφη χώρα τους αλλά για ένα Ελβετό 32 ευρώ είναι ουσιαστικά τα τέλη κυκλοφορίας στη χώρα τους. Μόνο αυτό.

Στην Γαλλία και Ιταλία κλήθηκα να πληρώσω διόδια ως εξής : Κατά την είσοδο στη χώρα τους, σταματάς σε κισσέ που αυτομάτως δίνει χαρτί με την αναγραφόμενη ώρα εισόδου και τοποθεσία. Η πληρωμή γίνεται όταν το όχημα εξέλθει από τον αυτοκινητόδρομο με αντίτιμο που αναλογεί στην απόσταση που διανύθηκε.

Ο τρόπος πληρωμής γίνεται τοποθετώντας χρήματα σε αυτόματες μηχανές, ή ρίχνοντας το αντίτιμο σε κέρματα μέσα σε καλάθι ή μέσω πιστωτικής-τραπεζικής κάρτας.

Πάντα επέλεγα να πληρώνω με τον τελευταίο καθώς οι έξοδοί μου από τον αυτοκινητόδρομο ήταν συχνοί λόγω τουρισμού. Με τον τρόπο αυτό δεν αδικείται κανείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν απασχολείται πουθενά ανθρώπινο δυναμικό για την διαδικασία αυτή.

Ερχόμενος στην Ελλάδα, ακολουθώντας διαδρομή Ηγουμενίτσα - Κατερίνη - Αθήνα, κλήθηκα να πληρώσω διόδια αναρίθμητες φορές πάντα σε μετρητά !!!

Στην Εγνατία οδό κλήθηκα να πληρώσω μόνο μία φορά (ίσως προσωρινά) και κινδύνεψα να πνιγώ από νερά λόγω πλημμυρισμένου οδοστρώματος στην περιοχή των Ιωαννίνων (28.11.2010).

Κάπου μετά τα Τέμπη και ύστερα από μερικά διόδια τα χρήματα που είχα τελείωσαν καθώς στην Ευρώπη ελάχιστες συναλλαγές γίνονται με μετρητά και όλες με κάρτα. Στον επόμενο σταθμό διοδίων του ζήτησα να πληρώσω με κάρτα όπως και έκανα σε όλη την Ευρώπη.

Από εκεί ξεκινάει ο Γολγοθάς. Όχι μόνο κάρτα δεν δέχονται (ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ), ούτε μπάρα άνοιγαν να περάσω. Τους έδωσα τα στοιχεία μου ζητώντας να μου στείλουν το ποσό για πληρωμή στην διεύθυνση κατοικίας μου στη Σουηδία (το αμάξι έχει Σουηδικές πινακίδες). Η κυρία υπάλληλος ανένδοτη. Στην ατυχία μου με πλησιάζει ο οδηγός του πίσω αυτοκινήτου βλέποντας τι συμβαίνει και μου ανοίγει την μπάρα να φύγω, εξηγώντας μου τι γίνεται. Σταματήσαμε λίγο ποιο κάτω και σε 5 λεπτά μου είπε για το κίνημά σας και τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Δυστυχώς δεν συγκράτησα το όνομά του για να τον ευχαριστήσω μετέπειτα.

Ακολουθώντας τις συμβουλές του ο συνοδηγός μου, άνοιγε την μπάρα σε όλα τα επόμενα διόδια έως ότου φτάσαμε στην Αθήνα.

Αισθάνομαι μεγάλη ντροπή για την κατάντια της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθήνας όπου η τόσο συχνή πληρωμή διοδίων φαντάζει στα μάτια ενός ξένου εθνικό σπορ. Δεν ξέρω τι γίνεται στον οδικό άξονα Αθηνών - Πατρών και ελπίζω να μην συμβαίνει και εκεί το ίδιο φαινόμενο.

Δεν θα ήθελα να μιλήσω για τις ανεπάρκειες των εθνικών μας δρόμων σε σχέση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς, αλλά θα έπρεπε όλοι αυτοί οι ανεγκέφαλοι-ευθυνόφοβοι υπεύθυνοι που κατάντησαν την Ελλάδα έτσι να πάνε ένα ταξιδάκι οδικώς κάποια στιγμή σε Ιταλία-Γαλλία (ας μην μιλήσω για τις άλλες χώρες ή την Σουηδία) να δουν τι σημαίνει Εθνικός δρόμος και σωστή διαδικασία πληρωμής διοδίων !!! Αυτά ήθελα να πω, καλή δύναμη, και το 2011 να σας βρει δικαιωμένους στον αγώνα σας.

Κώστας Παππά

περί διοδίων...

Ιδού τα συγκλονιστικά σχόλια ενός "ξένου", για τα διόδια μας.

-------------------------------------------------------

Είμαι Έλληνας υπήκοος αλλά μόνιμος κάτοικος εξωτερικού (Σουηδία).Έλειπα πολλά χρόνια από την Ελλάδα, την επισκέπτομαι συχνά αλλά κάνοντας χρήση μονίμως αεροπλάνου (λόγου απόστασης). Τον Νοέμβριο του 2010 αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα με το ιδιωτικό μου αυτοκίνητο. Η πορεία που ακολούθησα ήταν Σουηδία- Δανία- Γερμανία- Ελβετία- Γαλλία- Ιταλία και τέλος Ελλάδα.

Στη Σουηδία δεν υπάρχουν πουθενά διόδια σε κανένα δρόμο. Εκτός του κέντρου της Στοκχόλμης που εκεί δημιουργήθηκαν για άλλους λόγους (αποσυμφόρησης) και ισχύουν ορισμένες ώρες με μεταβλητές τιμές ανάλογα την ώρα διέλευσης.

Οι Σουηδοί θεωρούν ότι ο λόγος ύπαρξης διοδίων είναι ανώφελος και κουτός εφόσον οι πολίτες πληρώνουν (τα πολύ χαμηλότερα της Ελλάδος) τέλη κυκλοφορίας κάθε χρόνο.

Οι δρόμοι συντηρούνται από το δημόσιο ή από ιδιωτικές εταιρίες με χωρίς καμία επιβάρυνση για τον πολίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σουηδικοί δρόμοι έχουν μεγαλύτερες φθορές από τους Ελληνικούς κάθε χρόνο λόγω των καιρικών συνθηκών, ύπαρξης αλατιού τους χειμερινούς μήνες καθώς και την μεγάλη χρήση χειμερινών ελαστικών με μεταλλικά καρφιά.

Τέλος πάντων, στο ταξίδι μου μέχρι την χώρα του Ομήρου, τα μόνα διόδια που κλήθηκα να πληρώσω ήταν στην Ελβετία, Γαλλία και Ιταλία. Στην Ελβετία μπαίνοντας στη χώρα μου ζήτησαν να πληρώσω 40 CHF (32 Ευρώ) αγοράζοντας ουσιαστικά ένα αυτοκόλλητο στο τζάμι το οποίο ισχύει για ένα χρόνο !! Ίσως ήταν κάπως άδικο για μένα που έμεινα μόνο 3 μέρες στη όμορφη χώρα τους αλλά για ένα Ελβετό 32 ευρώ είναι ουσιαστικά τα τέλη κυκλοφορίας στη χώρα τους. Μόνο αυτό.

Στην Γαλλία και Ιταλία κλήθηκα να πληρώσω διόδια ως εξής : Κατά την είσοδο στη χώρα τους, σταματάς σε κισσέ που αυτομάτως δίνει χαρτί με την αναγραφόμενη ώρα εισόδου και τοποθεσία. Η πληρωμή γίνεται όταν το όχημα εξέλθει από τον αυτοκινητόδρομο με αντίτιμο που αναλογεί στην απόσταση που διανύθηκε.

Ο τρόπος πληρωμής γίνεται τοποθετώντας χρήματα σε αυτόματες μηχανές, ή ρίχνοντας το αντίτιμο σε κέρματα μέσα σε καλάθι ή μέσω πιστωτικής-τραπεζικής κάρτας.

Πάντα επέλεγα να πληρώνω με τον τελευταίο καθώς οι έξοδοί μου από τον αυτοκινητόδρομο ήταν συχνοί λόγω τουρισμού. Με τον τρόπο αυτό δεν αδικείται κανείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν απασχολείται πουθενά ανθρώπινο δυναμικό για την διαδικασία αυτή.

Ερχόμενος στην Ελλάδα, ακολουθώντας διαδρομή Ηγουμενίτσα - Κατερίνη - Αθήνα, κλήθηκα να πληρώσω διόδια αναρίθμητες φορές πάντα σε μετρητά !!!

Στην Εγνατία οδό κλήθηκα να πληρώσω μόνο μία φορά (ίσως προσωρινά) και κινδύνεψα να πνιγώ από νερά λόγω πλημμυρισμένου οδοστρώματος στην περιοχή των Ιωαννίνων (28.11.2010).

Κάπου μετά τα Τέμπη και ύστερα από μερικά διόδια τα χρήματα που είχα τελείωσαν καθώς στην Ευρώπη ελάχιστες συναλλαγές γίνονται με μετρητά και όλες με κάρτα. Στον επόμενο σταθμό διοδίων του ζήτησα να πληρώσω με κάρτα όπως και έκανα σε όλη την Ευρώπη.

Από εκεί ξεκινάει ο Γολγοθάς. Όχι μόνο κάρτα δεν δέχονται (ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ), ούτε μπάρα άνοιγαν να περάσω. Τους έδωσα τα στοιχεία μου ζητώντας να μου στείλουν το ποσό για πληρωμή στην διεύθυνση κατοικίας μου στη Σουηδία (το αμάξι έχει Σουηδικές πινακίδες). Η κυρία υπάλληλος ανένδοτη. Στην ατυχία μου με πλησιάζει ο οδηγός του πίσω αυτοκινήτου βλέποντας τι συμβαίνει και μου ανοίγει την μπάρα να φύγω, εξηγώντας μου τι γίνεται. Σταματήσαμε λίγο ποιο κάτω και σε 5 λεπτά μου είπε για το κίνημά σας και τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Δυστυχώς δεν συγκράτησα το όνομά του για να τον ευχαριστήσω μετέπειτα.

Ακολουθώντας τις συμβουλές του ο συνοδηγός μου, άνοιγε την μπάρα σε όλα τα επόμενα διόδια έως ότου φτάσαμε στην Αθήνα.

Αισθάνομαι μεγάλη ντροπή για την κατάντια της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθήνας όπου η τόσο συχνή πληρωμή διοδίων φαντάζει στα μάτια ενός ξένου εθνικό σπορ. Δεν ξέρω τι γίνεται στον οδικό άξονα Αθηνών - Πατρών και ελπίζω να μην συμβαίνει και εκεί το ίδιο φαινόμενο.

Δεν θα ήθελα να μιλήσω για τις ανεπάρκειες των εθνικών μας δρόμων σε σχέση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς, αλλά θα έπρεπε όλοι αυτοί οι ανεγκέφαλοι-ευθυνόφοβοι υπεύθυνοι που κατάντησαν την Ελλάδα έτσι να πάνε ένα ταξιδάκι οδικώς κάποια στιγμή σε Ιταλία-Γαλλία (ας μην μιλήσω για τις άλλες χώρες ή την Σουηδία) να δουν τι σημαίνει Εθνικός δρόμος και σωστή διαδικασία πληρωμής διοδίων !!! Αυτά ήθελα να πω, καλή δύναμη, και το 2011 να σας βρει δικαιωμένους στον αγώνα σας.

Κώστας Π.